Σάββατο 4 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υμνοι στο κεφάλαιο και την επιχειρηματικότητα

Εμείς νοιαζόμαστε για τους εργαζόμενους και εσείς παλεύετε για να εξυπηρετήσετε το κεφάλαιο, είπε ο Σπ. Χαλβατζής

Σε ύμνους στην επιχειρηματικότητα, η οποία «είναι το όχημα μέσα από το οποίο διασφαλίζεται η τουριστική ανάπτυξη και επομένως και οι θέσεις εργασίας», αναλώθηκε η ομιλία του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Κ. Μαρκόπουλου στην απάντησή του στην Επερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ.

Κατά τον υπουργό, ο τουρισμός είναι κατ' εξοχήν «ιδιωτική πρωτοβουλία» και όπως είπε δε γνωρίζει κανένα κράτος του κόσμου το οποίο να ανέπτυξε «με κρατισμό ή με κρατικές επενδύσεις αξιόλογο τουριστικό ρεύμα σε ό,τι αφορά την ποσότητα και την ποιότητα». Υπερασπίστηκε την αντεργατική συνθήκη της Λισαβόνας της ΕΕ, την οποία χαρακτήρισε «το χαλί» πάνω στο οποίο καλούμαστε να αναπτύξουμε την οικονομία μας και επομένως και τον τουρισμό.

Ο υπουργός είπε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης η κυβέρνηση έχει θέσει ως κυρίαρχο ζήτημα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στον τουρισμό και γι' αυτό προχώρησε σε συγκεκριμένα μέτρα όπως η επιδότηση για δύο μήνες θέσεων εργασίας προκειμένου να διατηρηθεί ο ίδιος αριθμός των εποχικών ξενοδοχοϋπαλλήλων και να διευκολυνθούν οι ξενοδοχειακές μονάδες να μείνουν ανοιχτές περισσότερο χρόνο. Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, είπε, το πρώτο τετράμηνο του 2009, που ήταν το πιο δύσκολο, εμφανίζεται μια μείωση των αεροπορικών αφίξεων τουριστών κατά 8,8% σε σχέση με πέρσι.

Θέλοντας να δείξει ότι η κυβέρνηση στηρίζει τα λαϊκά στρώματα, ισχυρίστηκε ότι φέτος αυξήθηκε κατά 50% η χρηματοδότηση του κοινωνικού τουρισμού, με αποτέλεσμα να βοηθηθούν και οι μικρομεσαίες οικογενειακές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που μετέχουν στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

Κλείνοντας τα μάτια στην πραγματικότητα, είπε ότι «η κοινωνική συμφωνία που υπάρχει μεταξύ της εργοδοσίας και των εργαζομένων στον τομέα της ξενοδοχειακής επιχείρησης είναι σε πάρα πολύ καλύτερο επίπεδο» από όσα ανέφεραν οι βουλευτές του ΚΚΕ στην Επερώτησή τους, ενώ δε δίστασε να χαρακτηρίσει εξαίρεση τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, λέγοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει δουλεμπόριο και τοπίο τρομακτικών εκβιασμών».΄

Ο Σπ. Χαλβατζής

Απαντώντας στον υπουργό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι από τη συζήτηση φάνηκε πως «βρισκόμαστε σε αντίπερα όχθες. Για άλλα νοιαζόμαστε, άλλα προσπαθούμε, άλλα παλεύουμε από ό,τι παλεύετε εσείς». Οι προτεραιότητές μας, είπε, είναι διαφορετικές αφού εμείς μιλάμε για μια συνολικά σχεδιασμένη οικονομία, για μια σχεδιασμένη ανάπτυξη της χώρας, με κεντρικό προγραμματισμό, με εργατικό έλεγχο, ενώ εσείς (σ.σ. κυβέρνηση) ακολουθείτε μια πορεία ριζικά διαφορετική και στον τομέα του τουρισμού».

Ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε ότι παρά τα όσα ισχυρίζεται ο υπουργός, οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι ζουν σε συνθήκες δουλεμπορίου, χωρίς δικαιώματα, χωρίς ασφάλιση. Υπάρχει, είπε, «μαύρη, κατάμαυρη εργασία» και ορισμένοι από τους εποχικούς εργαζόμενους παίρνουν τόσα ένσημα όσα απαιτούνται οριακά για να μπουν στο ταμείο ανεργίας και αυτήν την κατάσταση δεν τη δεχόμαστε και την αντιπαλεύουμε μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Η Επερώτησή μας, τόνισε, είναι και επίκαιρη και αναγκαία γιατί υπάρχει μια ζωτική ανάγκη για τους εργαζόμενους και τους νέους και αυτή η ανάγκη αποτελεί ταυτόχρονα και δικαίωμα: Είναι το δικαίωμα για διακοπές, αναψυχή και ξεκούραση. Αυτή η ανάγκη, συνέχισε, δεν μπορεί να καλύπτεται από την ιδιωτική πρωτοβουλία και να θυσιάζεται στο βωμό των κερδών των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων.

Ο Σπ. Χαλβατζής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα, τονίζοντας ότι πάνω τους ασκείται μια σκληρή ταξική αντεργατική πολιτική. Οι εργαζόμενοι αυτοί, είπε, υφίστανται τις πιο σκληρές συνθήκες εργασίας και η υπερεκμετάλλευσή τους φθάνει σε σημεία βαρβαρότητας. Με αφορμή δε την πρόσφατη καπιταλιστική κρίση ακυρώνονται όλες οι εργατικές λαϊκές κατακτήσεις και τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και είναι χαρακτηριστικό ότι σε συγκεκριμένη σύμβαση εργασίας ξενοδοχείου υπάρχουν 12 «απαγορεύεται» και κανένα εργασιακό δικαίωμα. Κάλεσε δε τον υπουργό να συνεννοηθεί με την Επιθεώρηση Εργασίας γιατί αυτά που συμβαίνουν στον κλάδο είναι ανατριχιαστικά.

Σχολιάζοντας την αναφορά του υπουργού ότι η συνθήκη της Λισαβόνας είναι το τρένο πάνω στο οποίο κινείται η κυβέρνηση, είπε ότι το τρένο αυτό κουβαλάει πλούτο και «τον πάει στις αποθήκες των πολυεθνικών και των μονοπωλίων γιατί αυτός είναι ο καπιταλισμός, πραγματικό δουλεμπόριο».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ βρίσκεται στην αντίπερα όχθη από την πολιτική που ακολούθησαν και ακολουθούν και στον τομέα του τουρισμού όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ χτες, μια πολιτική η οποία στηρίζει τα συμφέροντα και τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ